5 Tips til at Veksle Penge på Rejsen
Udgivet d. 19.7.2025
At veksle penge i udlandet kan være en jungle. Gebyrer er skjulte, kurserne er dårlige, og det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis man ikke er forberedt. Her er fem konkrete tips til at spare penge og undgå fælderne næste gang, du rejser.

1. Undgå at veksle i lufthavnen
Det kan virke nemt og bekvemt at veksle penge, så snart du lander, men vekselbureauerne i lufthavne er notorisk kendte for at have de dårligste kurser og de højeste gebyrer. De udnytter, at rejsende er trætte og har brug for lokal valuta med det samme. Vent, hvis du kan.
2. Brug et kreditkort uden valutatillæg
Mange banker og kortudbydere tager et gebyr på 1-2% for hver transaktion, du laver i en fremmed valuta. Over en hel ferie kan det løbe op. Undersøg markedet for rejsekreditkort, der ikke har dette gebyr. Det er ofte den billigste måde at betale på i butikker og restauranter.
3. Hæv altid i den lokale valuta
Når du bruger en hæveautomat i udlandet, vil du ofte blive spurgt, om du vil have transaktionen gennemført i danske kroner eller den lokale valuta. Vælg **altid** den lokale valuta. Hvis du vælger danske kroner, lader du den udenlandske bank bestemme vekselkursen, og den er næsten altid dårligere end den, din egen bank tilbyder. Dette trick kaldes "Dynamic Currency Conversion" (DCC) og er en ren pengemaskine for de lokale banker.
4. Hæv større beløb ad gangen
Din bank tager sandsynligvis et fast gebyr, hver gang du hæver penge i en udenlandsk automat (typisk 30-50 kr.). For at minimere disse gebyrer er det bedre at hæve et større beløb én eller to gange i stedet for at små-hæve hver dag.
5. Sammenlign kurser på forhånd
Hvis du absolut vil have kontanter med hjemmefra, så brug en service som ValutaTjek til at tjekke den officielle middelkurs. Sammenlign den med de kurser, de forskellige vekselbureauer tilbyder. På den måde kan du se, hvem der lægger de største gebyrer oveni. Nogle gange kan det bedst betale sig at bestille valuta i din egen bank i god tid før afrejse.